Dansen

Lindy Hop är en pardans med ursprung i 1930-talets Harlem i New York. Den dansas till swingmusik och är fri för improvisation där både förare och följare kan påverka.

Lindy Hop

Är en dans med amerikanskt ursprung och var som mest populär under slutet av 1930- samt 1940-talet. Dansen utvecklades i takt och tillsammans med den tidens swingmusik och tog också in element från andra danser som 1920-talets Charleston, Break away, stepp, jazzdans samt andra swingdansstilar som då dansades.

Utmärkande för Lindy Hop är kombinationen av improvisation och partnerdans. Turerna i dansen byggs ofta upp kring trippelsteg i sexor och åttor men innehåller även andra element som charleston. Man dansar sällan helt tätt i paret utan grundpositionen är sida vid sida, snett mitt emot varandra, med arm-, rygg- och handkontakt, eller där man helt släpper varandra och dansar loss! Lindy hop kan dansas till både snabb och lite mer långsam musik.

Under och efter andra världskriget blev dansen en stor fluga i Sverige och Europa (dit den först kom med filmer samt amerikanska soldater) Här utvecklades och kallades den Jitterbugg när det begav sig men till skillnad från förr är dansen idag inte lika förknippad med hopp och kast (det sker mer i uppvisningssammanhang) utan dansas av alla oavsett akrobatiska kunskaper. Lindy Hopen fick en revival på 1980-talet och har fortsatt att utvecklas och sprida sig över hela världen sedan dess!

Ser ju jättekul ut! Jag vill vara med!

Självklart ska du det, tänk först på vilken nivå som skulle passa dig. På sidan om kurser kan du läsa mer om de olika nivåerna och hur du anmäler dig.

Närbesläktade danser

Blues

Blues dansar man, som namnet avslöjar, till just musikstilen blues. Dansstilen är avslappnad och har mycket groove. Rollerna som följare och förare är mer uppluckrade och i fokus är kontakten som skapas mellan de två som dansar tillsammans.  Beroende på vilken typ av Bluesmusik som spelas (man dansar till både äldre blues såväl som till moderna inspelningar) kan dansen se mycket olika ut. Det är varje individ, kreativiten och känslan som är viktig.

Authentic Jazz

Är ingen pardans utan en individuell dansstil som dansas till jazz. Lindy Hop innehåller många tillfällen att få in individuella steg och uppmanar till att vara kreativ. Därför är det många som lär sig och dansar en del klassiska jazzsteg och dansrutiner.  Autentic jazz handlar om individualitet, rytm, musiken och dess påverkan på dig! Klassiska rutiner där man dansar solo på dansgolvet (men tillsammans i grupp) är Shim Sham, Tranky doo och Big Apple m.fl. Se ett klipp på ett gäng som dansar Tranky Doo här:

 

Balboa

En swingdans där man ofta dansar mer tätt tillsammans med mindre steg vilket gör att man kan dansa till mycket snabba tempon. Dansen har sitt ursprung i södra Kalifornien och var en tät pardans som passade perfekt att dansa på fulla dansgolv.  Idag skiljer man på två typer av Balboa men stilarna kombineras ofta i dansen. Pure-Bal dansas tätt ihop och är nära dans där kommunikationen mellan dansparet är det viktiga och inte hur det ser ut. Bal-swing har mer swingelement och stretch i sig och kan sägas var en fusion av flera swingdanser från tiden då det begav sig.

Shag

Är en energifull swingdans där dansarna utmärker sig eftersom de ser så glada ut! Dansen utvecklades och spreds under samma tid som de andra swingdanserna (1920-40-talet) och dansas primärt till snabbare swingmusik 185-200+ BPM. Idag delar man in Shag som dansas till jazz i två olika dansstilar; Collegiate Shag och S:t Louis Shag. Se exempel här:

 

Sugen på annat är Lindy Hop nu?

Lindustry ger inga terminskurser i ovanstående danser men mindre workshops hålls om intresse finns! Vill du ta hit en lärare? Komma hit och hålla en egen kurs? Kontakta gärna vår kursansvarige.

Hitta rätt!

Våra kurser och veckodanser hålls i Folkuniversitetets lokaler, Kvarngatan 34 samt på Hemgården, Saltängsgatan 7 i Norrköping. Lokalerna för våra event varierar och info om plats hittar du i nyhetsflödet på startsidan eller på vår Facebooksida. 

Kontakta oss!

För snabba frågor är facebook det bästa alternativet. Har du inte facebook går det även bra att maila: info[at]lindustry.se