Dansen

Lindy Hop är en pardans med ursprung i 1930-talets Harlem i New York. Den dansas till swingmusik och är fri för improvisation där både förare och följare kan påverka.

Lindy Hop

Är en dans med amerikanskt ursprung och var som mest populär under slutet av 1930- samt 1940-talet. Dansen utvecklades i takt och tillsammans med den tidens swingmusik och tog också in element från andra danser som 1920-talets Charleston, Break away, stepp, jazzdans samt andra swingdansstilar som då dansades.

Utmärkande för Lindy Hop är kombinationen av improvisation och partnerdans. Turerna i dansen byggs ofta upp kring trippelsteg i sexor och åttor men innehåller även andra element som charleston. Man dansar sällan helt tätt i paret utan grundpositionen är sida vid sida, snett mitt emot varandra, med arm-, rygg- och handkontakt, eller där man helt släpper varandra och dansar loss! Lindy hop kan dansas till både snabb och lite mer långsam musik.

Under och efter andra världskriget blev dansen en stor fluga i Sverige och Europa (dit den först kom med filmer samt amerikanska soldater) Här utvecklades och kallades den Jitterbugg när det begav sig men till skillnad från förr är dansen idag inte lika förknippad med hopp och kast (det sker mer i uppvisningssammanhang) utan dansas av alla oavsett akrobatiska kunskaper. Lindy Hopen fick en revival på 1980-talet och har fortsatt att utvecklas och sprida sig över hela världen sedan dess!

Ser ju jättekul ut! Jag vill vara med!

Självklart ska du det, tänk först på vilken nivå som skulle passa dig. På sidan om kurser kan du läsa mer om de olika nivåerna och hur du anmäler dig.

Närbesläktade danser

Blues

Blues dansar man, som namnet avslöjar, till just musikstilen blues. Dansstilen är avslappnad och har mycket groove. Rollerna som följare och förare är mer uppluckrade och i fokus är kontakten som skapas mellan de två som dansar tillsammans.  Beroende på vilken typ av Bluesmusik som spelas (man dansar till både äldre blues såväl som till moderna inspelningar) kan dansen se mycket olika ut. Det är varje individ, kreativiten och känslan som är viktig.

Authentic Jazz

Är ingen pardans utan en individuell dansstil som dansas till jazz. Lindy Hop innehåller många tillfällen att få in individuella steg och uppmanar till att vara kreativ. Därför är det många som lär sig och dansar en del klassiska jazzsteg och dansrutiner.  Autentic jazz handlar om individualitet, rytm, musiken och dess påverkan på dig! Klassiska rutiner där man dansar solo på dansgolvet (men tillsammans i grupp) är Shim Sham, Tranky doo och Big Apple m.fl. Se ett klipp på ett gäng som dansar Tranky Doo här:

 

Balboa

En swingdans där man ofta dansar mer tätt tillsammans med mindre steg vilket gör att man kan dansa till mycket snabba tempon. Dansen har sitt ursprung i södra Kalifornien och var en tät pardans som passade perfekt att dansa på fulla dansgolv.  Idag skiljer man på två typer av Balboa men stilarna kombineras ofta i dansen. Pure-Bal dansas tätt ihop och är nära dans där kommunikationen mellan dansparet är det viktiga och inte hur det ser ut. Bal-swing har mer swingelement och stretch i sig och kan sägas var en fusion av flera swingdanser från tiden då det begav sig.

Shag

Är en energifull swingdans där dansarna utmärker sig eftersom de ser så glada ut! Dansen utvecklades och spreds under samma tid som de andra swingdanserna (1920-40-talet) och dansas primärt till snabbare swingmusik 185-200+ BPM. Idag delar man in Shag som dansas till jazz i två olika dansstilar; Collegiate Shag och S:t Louis Shag. Se exempel här:

 

Vett och ettikett

Alla är välkomna på dansgolvet! Hjälp till att skapa en god atmosfär i vår förening. Visa respekt och var lyhörd och värna om allas lika värde.

Att bjuda upp

 • Bjud upp och tacka ja till en dans med ett leende. Alla dansar med alla.
 • Du bestämmer själv hur många låtar du vill dansa med en partner. Be om en dans till om du vill ha en.
 • Du har alltid rätt att tacka nej till en dans, oavsett orsak. Tacka nej på ett artigt sätt. Acceptera ett nej på ett trevligt sätt.
 • När du bjuder upp, berätta vilken dansroll du önskar att dansa och fråga om det är okej.

Omtanke

 • Var uppmärksam på din omgivning, oavsett dansroll.
 • Råkar du dansa in i eller trampa på någon, oavsett vems feler var, sök ögonkontakt, kolla om personen är ok och be om ursäkt.
 • Sträva efter att du och dina danspartners ska vara bekväma. Ta gärna med ombyte till dansen om du svettas mycket.

Uppskattning

 • Visa uppskattning för din danspartner och värna om den dans ni har tillsammans. Ge utrymme och låt din partner skina! Fokusera på att uppskatta det din partner gör bra.
 • Tacka din partner efter dans.
 • Uppmärksamma, applodera och tacka liveband och DJ.

Respekt

 • Respektera din partner och var uppmärksam på hens signaler. Vi är alla olika vilken typ av kroppskontakt vi är bekväma i.
 • Om något inte känns bra – säg till! Berätta för din partner vad du upplever obekvämt på ett trevligt men tydligt sätt.
 • Ingen form av trakasseri eller annan illa behandling tolereras. Om du känner dig obekväm kan du alltid prata med en organisatör.

Jam Circle

 • Alla är välkomna att delta i en jam circle, oavsett dansnivå. Vi är här för att ha roligt tillsammans.
 • När det är dags för jam circle – Hjälp till att skapa en ring, klappa och heja på.

Säker dans

 • Av säkerhetsskäl får inga hopp och kast utföras på socialdansgolvet. Dessa får endast utföras i jam circles eller uppvisningssammanhand om båda parter är överens.

Hitta rätt!

Vi har samarbete med Norrköpings kommun vilket innebär att vi får använda deras fina lokaler på Hemgården, Saltängsgatan 7 i Norrköping.